【www.jyzhk.com--中考分数线】

  初中很多时候我们在做英语阅读理解的时候,如果能够将重点与核心关键词搞清楚,那么我们做试题的时候就会简单得多。今天小编给大家带来初中英语阅读理解试题,希望大家喜欢并且能够有所收获。

  (一)

  A famous doctor once received a little child who was badly ill. Thanks to his skill and care, his young patient got well and was soon able to get up and run about again.

  The child’s mother was very much obliged to the doctor, and she called on him to thank him for what he had done for her child. “Doctor,” she said, “you have saved my little son. I don’t know how to thank you enough. I feel that money alone cannot repay you, so I have made this little purse with my own hands, as a sign of my gratitude. I hope you will accept it.” The doctor stood up and said coldly, “Madam, a little present like that is very nice between friends, but a doctor needs to be paid properly for what he has done.” The lady was so surprised and hurt so much that she could not reply for a moment. Then she said quietly, “Perhaps you will tell me how much your fee is?”

  “Fifty pounds”, he answered.

  The lady opened the little purse and took out four fifty-pound bank notes. She handed one of them to the doctor, and put the other three back into the purse. She put the purse into her handbag and, saying good bye to the doctor, went out of the room.

  1. The lady was thankful to the doctor because ________.

  A. he had saved her life

  B. he had saved her son’s life

  C. he had lent her some money

  D. he often called on her

  2. The doctor refused the lady’s purse because he thought ______.

  A. the purse should be given between friends

  B. the purse was too small

  C. the lady was not kind to him

  D. the lady just gave him that purse and wouldn’t give him the medical fee

  3. What the doctor said ______ the lady.

  A. worried B. interested

  C. frightened D. hurt

  4. The money in the purse _______.

  A. was only 150 pounds

  B. was less than 200 pounds

  C. was much more than the medical fee

  D. was not enough for the medical fee

  5. How do you think the doctor would feel in the end?

  A. Sorry and worried B. Regret and proud

  C. Excited and proud D. Sorry and regret

  【答案与解析】一位医生救活了一位女士的儿子,女士为了表示感激,亲手缝制了一个钱包,医生却嫌礼轻而拒绝了,殊不知里面装的是4张面值为五十英镑的钞票。

  1. B。细节题。根据第1段 his young patient got well and was soon able to get up and run about again 可知答案为 B。

  2. D。细节 题。根据a little present like that is very nice between friends, but a doctor needs to be paid properly for what he has done 可知答案为 D。

  3. D。细节题。根据 The lady was so surprised and hurt so much that she could not reply for a moment 可知此题答案为 D。

  4. C。细节题。根据原文可知医生要的医疗费是50英镑,而女士送的钱包里装的却是4张面值为五十英镑的钞票,由此可判断出此题答案为 C。

  5. D。推断题。医生会因为误会了这位女士而感到 sorry(抱歉)也会因为没有得到其他3张钞票感到 regret(遗憾),所以此题答案为 D。

  (二)

  People often say that the Englishman’s home is his castle. They mean that the home is very important and personal to him. Most people in Britain live in houses rather than flats, and many people own their homes.

  This means that they can make them individual(个体的);they can paint them, and change them in any way they like. Most house have a garden, even if it is a very small one, and the garden is usually loved. The house and the garden are the private(私人的)space of the individual.

  People usually like to mark their space. Are you sitting now in your home or on a train?have you marked the space around yourself as your? If you are on the train you may put your coat or small bag on the seat beside you. If you share a flat you may have one corner or chair which is your own.

  Once I was travelling on a train to London. I was in a section for four people and there was a table between us .The man on the space on my side of the table at all. I was angry. Maybe he thought that he owned the whole table. I had read a book about non-verbal communications o I took various papers out of my bag and put them on his briefcase! When I did this he stiffened and his eyes nearly popped(瞪出)out of his head. I had invaded(侵犯)his space! A few minutes later I took my papers off his case in order to read them. He immediately moved his case to his side of the table. Of course, it is possible that he just wanted to be helpful to me!

  If you are visiting another country you may feel that you don’t have any private space. Hotel rooms look much the same in every country in the world. All day long ,you share public spaces with other people. You see the local people in their private spaces and you feel lonely and “outside”. Local people can create their private spaces by talking about things you don’t know about .And you even feel that they like you to be outside them so that they will enjoy being inside even more! This is one of the difficulties of being a traveler! But if you understand it then it helps you .Haven’t you enjoyed being part of a group and “owning” a bit of space?

  1.The writer was angry as he was travelling on a train to London because______.

  A. he had no place to sit

  B. someone had invaded his “space”

  C. too many people shared a section with him

  D. some other people talked about things he didn’t know about

  2. “… you feel lonely and ‘outside’”in paragraph 4 means that_______.

  A. you are alone outside the house

  B. you feel lonely because you travel on your own

  C. you are alone and therefore you go outside to have some fun

  D. you feel lonely and you don’t belong to that place or that group of people

  3.In Paragraph 4 ,the pronoun “them’ refers to(所指) “___________”.

  A. public spaces B. private spaces

  C. local people D. other countries

  4.Which of the following is TRUE according to the passage?

  A. British people dislike marking their space.

  B. You always feel at home in another country.

  C. Most British people prefer living in houses to flats.

  D. You can’t mark your private space in a foreign country.

  5.Tha main purpose of the passage is to tell readers to _______.

  A. own private spaces by living in houses

  B. have one corner of their own in public places

  C. realize the importance of “space”in communication

  D. create their private spaces by talking with local people

  1.B 2.D 3.C 4.C 5.C

本文来源:https://www.jyzhk.com/zhongkao/68629/