【www.jyzhk.com--中考分数线】

  很久很久以前,我曾经也与中考生一般,拼命地增加英语阅读理解的练习量,只是为了能够更好地提高英语阅读理解分数。今天小编给大家带来中考英语阅读理解试题,希望大家喜欢并且能够有所收获。

中考英语阅读理解试题及答案解析

  中考英语阅读理解试题1

  I Don’t Think I Wrote Wrong

  Lao Yang was born in a small town. He liked reading when he studied at school. He thought the writers were respected(尊敬) and could get a lot of money. He wrote a lot of stories and posted them to the editorial departments (编辑部) but didn’t receive any answers.

  Now he works in a factory. He’s busy at work. When he’s free, he always reads something. He always remembers he hoped to be a writer when he was young. One day, Xiao Ping, his ten-year-old daughter, came back. She looked worried and didn’t eat anything. She said Miss GAO, her Chinese teacher, told them to write a solicit article(征文) “My Father” that evening. But she did not know what to write.

  “That’s easy,” said Lao Yang. “Let me help you.”

  Then he sat down to write the solicit article at once. He easily finished it on time. He was sure Miss GAO would like it. But one afternoon he asked his daughter if the article had been chosen to post to the editorial department.

  “My teacher said your article digressed from the subject(离题),” said the girl.

  “I don’t think so,” Lao Yang shouted angrily. “I described(描写) just my father!”

  1. Lao Yang wrote a lot of stories because _______.

  A. he likes reading

  B. he learned much at school

  C. he wanted to be a writer

  D. he wanted to help others

  2. Lao Yang posted the stories to the editorial departments, _______.

  A. and he got a lot of money

  B. and he became a famous man

  C. and he was respected

  D. but he failed

  3. As _______, Lao Yang decided to help his daughter.

  A. he was a writer

  B. he was free

  C. he wanted to realize his ideal(理想)

  D. he wanted to make his daughter happy

  4. Lao Yang hoped _______.

  A. his article could surprise the teacher

  B. his article could be chosen

  C. the children could like his article

  D. everyone could soon know him

  5. Lao Yang’s solicit article digressed from the subject _______.

  A. because he couldn’t write it at all

  B. because he didn’t know his father well

  C. because it was too bad to be chosen

  D. just because he described his father

  【答案与解析】Lao Yang 是个文学爱好者,但没能实现他的作家梦,他帮他的女儿写 my father,本来他应该描写他自己的,但他却写成了他的父亲。

  1. C。细节题。根据 …he thought the writers were respected and could get a lot of money. He wrote a lot of stories and posted them to the editorial departments but didn’t receive any answers 可知答案为 C。

  2. D。细节题。根据 He wrote a lot of stories and posted them to the editorial departments but didn’t receive any answers 可知答案为D。

  3. C。推断题。Lao Yang 很早就喜欢写作,多次投稿却没有回音,于是他认为帮他女儿写作文是个很好的实现理想的机会,因此选 C。

  4. B。细节题。根据第4段最后一句 …he asked his daughter if the article had been chosen to post the editorial department 可知答案为 B。

  5. D。细节题。文章中说 I described just my father,但根据老师的要求他应该描写他自己。因此应该选择 D。

  中考英语阅读理解试题2

  A farmer grew some vegetables in his garden. One day his wife was ill and he had no money. He had to sell some cabbages and carrots in the market. The next morning he took two baskets of vegetables to town. But it was raining hard that afternoon and there were few people in the street. When his vegetables were sold out, it was dark. He bought some medicine and hurried to his village.

  On his way home he saw a person lying on the snow. He placed his baskets on the ground and was going to help the person to get up. At that time he found it was a dead man and there was much blood on his body. He was so afraid that he ran away quickly, without taking the baskets with him.

  The next afternoon the farmer was sent to the police station. Having shown the baskets, an officer asked, “Are these yours?” “Yes, sir.” the farmer answered timidly(胆怯地). “Have you killed the man?” “No, no, sir.” the farmer said in a hurry. “When did you see the dead man?” “About seven last evening.” “Did you see who killed the man?” “No, sir.” The officer brought out a knife and asked, “Have you seen it yet?” “No, sir.” The officer became angry and told the policemen to beat him up and sent him into prison.

  That evening the officer went on trying. Pointing to the knife, he asked again, “Have you seen it yet?”

  “Yes, sir.” The officer was happy and asked, “When and where?” “I saw it here this afternoon, sir.”

  1. The farmer decided to sell the vegetables to _______.

  A. buy some food for his family

  B. buy some medicine for his wife

  C. go to see a doctor

  D. go to the cinema

  2. The farmer didn’t sell out his vegetables until the evening because _______.

  A. they were too bad

  B. they were very expensive

  C. it rained hard that morning

  D. people wouldn’t go out on such a bad day

  3. As _______, the farmer decided to help the person to stand up.

  A. he was ready to help others

  B. the person was one of his friends

  C. he thought the person would thank him

  D. he thought the person had drunk too much

  4. The farmer ran away quickly because _______.

  A. the policemen were coming towards him

  B. his wife was waiting for him at home

  C. he was afraid to see a dead man

  D. it was so late that he couldn’t stay there any longer

  5. The officer tried the farmer to _______.

  A. know who had killed the man

  B. know if he had seen the dead man

  C. ask when he saw the dead man

  D. ask if he had seen the knife

  【答案与解析】本文讲述了一个胆小的农民遇到一个死人,而被警察传讯的故事。

  1. B。细节题。根据第1段第二、三句 One day his wife was ill and he had no money. He had to sell some cabbages and carrots in the market 可知答案为B。

  2. D。细节题。根据第1段第5句 But it was raining hard that afternoon and there were few people in the street 可知答案为 D。

  3. D。推断题。运用排除法:前3项文中都没有提到,尽管第4项也没有提到,但比较符合常理。

  4. C。细节题。这个农民很胆小,当他发现这是个死人的时候他当然非常害怕,所以选择C。

  5. A。推断题。警察审问的目的就是为了找出凶手,很显然答案是A。

  中考英语阅读理解试题3

  No one was left in the museum now, and John was walking round to see if everything was all right. Suddenly he saw a beautiful painting lying on the floor. John picked it up and gave it to the director of the museum.

  The director called several museums to check and see if it was a stolen painting, but no one claimed(认领) it.

  So the director decided to hang it in the museum. All the experts came to look at the painting. Each one said it was beautiful and had very deep meaning. The director was proud to have such a painting in his museum and congratulated John on his discovery.

  Some weeks later a woman and her little son came to the museum. While they were looking at the new painting, the little boy began to cry. The director went over and asked him.

  “Why are you crying?”

  The child pointed to the painting and said, “That’s my painting on the wall and I want it back.”

  “Yes,” said his mother, “he left it on the floor a few weeks ago. If you look carefully, you can see his name on the painting.”

  1. John was perhaps _______.

  A. a painter

  B. an expert on painting

  C. a visitor to the museum

  D. a man working in the museum

  2. John found the painting _______.

  A. before the museum opened

  B. after the museum was closed

  C. during his visit to the museum

  D. while he was enjoying his walk

  3. The boy began to cry before the painting because _______.

  A. he was afraid of it

  B. he thought it was his painting

  C. he wanted to have the painting back

  D. Both B and C

  4. After the director heard what the woman and the boy said, he must be very _______.

  A. angry B. afraid C. proud D. surprised

  5. All the experts thought the painting good because _______.

  A. it was really very beautiful and had very deep meaning

  B. the painting was drawn by a famous painter though he was a child

  C. none of them looked carefully enough

  D. they examined it very carefully

  【答案与解析】本文讲述了John在博物馆的地面上发现一幅无人认领的画于是交给馆长,馆长将画挂在博物馆中,此画受到专家的好评,但最后发现这只是一个孩子画的画。

  1. D。推断题。文章第1段说John在博物馆内走动以确定一切正常,由此推测出他是博物馆的工作人员。

  2. B。推断题。文章第1段第1句说现在博物馆里没有一个人了。由此可推知他发现画时博物馆已经关门了。

  3. D。细节题。根据文章第5段说That’s my painting on the wall and I want it back(这是我的画,我想要回它)可知答案为D。

  4. D。推断题。专家都认为这幅画很漂亮并且有很深的含义,应出自名人之手,而此画只是一个小男孩画的,因此馆长知道后感到很“惊讶”。

  5. A。细节题。根据 All the experts came to look at the painting. Each one said it was beautiful and had very deep meaning 可知答案为A。

本文来源:https://www.jyzhk.com/zhongkao/45015/